Oavsett om du är en professionell idrottare eller en kontorsarbetare kan ischias vara en smärtsam upplevelse som ingen borde behöva gå igenom. Men vad är ischias och hur kan man förhindra det? I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på all fakta om detta fruktade tillstånd och ge användarna några tips om hur man undviker ischias i sitt dagliga liv.

Om ischias

Ischias är en typ av nervsmärta som påverkar ischiasnerven, som löper från nedre delen av ryggen och ner på baksidan av varje ben. Tillståndet uppstår vanligtvis när något orsakar irritation eller kompression på en av kotorna i din ryggrad, vilket kan leda till att du utstrålar smärta till andra delar av din kropp. Detta kan göra aktiviteter som att sitta, stå och till och med gå ganska smärtsamma. Vanliga symtom inkluderar skarp smärta som skjuter ner på ena sidan av benet, stickningar i båda benen och domningar eller muskelsvaghet.

Behandling av ischias

Den goda nyheten är att ischias ofta kan behandlas med rätt medicinsk vård. Din läkare kan rekommendera sjukgymnastik och/eller mediciner som antiinflammatoriska mediciner, muskelavslappnande medel eller nervsmärtstillande medel. I vissa fall kan också smärtlindrande injektioner vara ett alternativ. Kirurgi rekommenderas vanligtvis endast som en sista utväg om andra behandlingar inte har fungerat.

Det är viktigt att du inte gör det falsk ischias övningar. Men att man gör som de ska, tyst. Att göra övningarna felaktigt kan göra mer skada än nytta. Du kan få hjälp på sidan https://ischiasspecialisterna.se/.

Hur man förhindrar ischias

Lyckligtvis finns det några steg du kan vidta för att minimera din risk att utveckla ischias i första hand. Regelbunden träning och stretching kan hjälpa till att hålla dina ryggmuskler starka och flexibla och minska trycket på ryggraden.

Du bör också se till att din arbetsstation är ergonomiskt utformad så att du inte kommer att sitta dåligt när du arbetar vid ett skrivbord eller dator under en längre tid. Slutligen, använd alltid säkra lyfttekniker när du flyttar tunga föremål – försök att undvika att vrida kroppen när du lyfter.