Vems ansvarar för flyttstädning?

En dåligt städad flyttstädning kan vara ett problem. Detta gäller om du flyttar i ett hus som inte har städats ordentligt eller om du flyttar ut ur bostaden. Men vem är egentligen ansvarig för att städa? Det är en fråga du måste besvara innan du anlitar en städfirma för att göra jobbet.

En hyresrätts flyttstädning

För det första är det viktigt att inse att det inte finns några särskilda bestämmelser i svensk lag om flyttstädning. Det är oklart om det är hyresvärden eller hyresgästen som ansvarar för städningen. Därför är det vanligt att hitta bestämmelser om flyttstädning i hyresavtalet för bostaden. Oavsett om du behöver flyttstädning i Malmö eller flyttstädning i Gävle är det nödvändigt att läsa det finstilta i hyresavtalet. Du måste följa dessa regler om du vill undvika tvister senare. Om det ändå blir en tvist kan du visa att du verkligen håller dig till det som står i hyresavtalet.

En bostadsrätt eller villas flyttstädning

När det gäller ägarbostäder, som bostadsrätter och fritidshus, är det du som säljare som ansvarar för flyttstädningen. Det är bra att skriva in i köpekontraktet att du ansvarar för flyttstädningen. På så sätt framgår det tydligt vad som ska göras och det behöver inte diskuteras. Om något förbises kan det enskilda rättas till. En bra städfirma ska inte missa något, men fördelen här är förstås att det finns en garanti. Det innebär att om ett misstag begås kan städfirman komma tillbaka och ta hand om det.

Generella regler vid flyttstäd

Det finns allmänna regler för flyttstädning. Det man brukar säga är att lägenheten ska vara i samma skick när du flyttar ut som den var när du flyttade in. Detta är något som kan diskuteras och beslutas. Vissa tar foton av lägenheten som bevis när de flyttar ut. För att vara säker på att du inte missar någon del av städning som krävs när du flyttar ut ur en hyresfastighet är det oftast bättre att anlita en städfirma som är van vid flyttstädning. Med en städgaranti kan du vara säker på att städningen håller den standard som krävs för flyttstädning i Sverige.

Bra att veta inför en flyttstädning

Det är viktigt att komma ihåg att flyttstädning är en totalrengöring av husets ytor. Det betyder alla ytor. Men vi är alla olika och kan ha olika syn på vad som egentligen innebär. Om du ska sälja eller flytta från en hyresfastighet, kontrollera kontraktet innan du bokar städningen eller gör städningen själv. Det är viktigt att du vet vad som gäller för din bostad innan du börjar städa. Med en professionell städfirma kan du vara säker på att du får en pålitlig städning. Du får sinnesro och kan vara säker på att ni inte har något att bråka om när allt är sagt och gjort. Glöm inte att avsätta tid för flyttstädning. Ta dig tid att inspektera fastigheten själv innan du lämnar över den till köparen eller nästa hyresgäst.

 

Med tillkomsten av internet

September 25, 2023