Ola Skogäng

Den 10 mars 1974 så föddes Ola Skogäng i Enköping och visste att han ville bli en serietecknare redan som 7 år gammal. Efter att han hade lärt sig att läsa så upptäckte han olika namn på sina Stålmannen sidor som hans mor aldrig läst för honom tidigare. Han förstod snart att namnen gällde de som arbetat med att skapa serien och Skogäng förstod då att serietecknare var ett verkligt yrke. Efter en tid i Israel som ungdom, arbetande på en fabrik så kom Skogäng fram till att han skulle försöka sig på yrket och flyttade därför hem till Sverige igen. Efter att ha kontaktakt ett stort antal förlag, vilka oftast inte ens svarade eller ens refuserade han serier så började Skogäng jaga jobb utomlands.

 

Efter möten i USA med bland annat Marvel och ett reklamföretag i Texas där han fick göra arbetsprover genom att tolka och teckna arbetsmanus åt Marvel. Det handlade om varierade titlar så som Spider-Man, Deadpool och X-men. Reklamföretaget i Texas hade kontrakt med bland annat Pepsi och en av delägarna var ingen annan än George Lucas, mest känd för sina filmer om Star Wars och Indiana Jones. Dock så blev det inga jobb varken från Marvel eller reklamföretaget i Texas, men endast fenomenet att han fick komma in på en intervju väckte intresset hos svenska förlag. Bland annat så blev Semic Förlag intresserade, trots att de hade refuserat honom bara tre veckor tidigare.

 

Tidigt i sin karriär så arbetade Skogäng med en mängd mindre projekt. Bland annat illustrerade han ett Lasse Åberg dataspel med Trazan och Banarne kallat Speltajm. Han samarbetade vidare med Åberg genom att animera en tecknad sekvens med en val som sjöng Till Havs till filmen Hälsoresan (1999). Vidare arbetade Skogäng som karaktärsdesigner vid Happy Life Animation samtidigt som han extraknäckte som dödgrävare. Vid Happy Life Animation så designade han karaktärerna till den animerade tv-serien Sune baserad på Anders Jacobsons och Sören Olssons berömda barnböcker.

 

Arbetet med hans nu ikoniska serie Theos Ockulta Kuriositeter startade tidigt genom att Skogäng länge arbetade med att skapa och utveckla sina karaktärer. En serie som inspirerade honom mycket var fransmannen Jacques Tardis berättelser Adéles extraordinära äventyr, så pass mycket att han vid intervjuer har nämnt att han ville får göra just en svensk Adéle. Resultatet blev Theo, en vanlig människa i trenchcoat som löste mysterier där skurkarna råkade vara mytologiska och övernaturliga. På den tiden så jobbade han med Daniel Markstedt och de båda bollade olika idéer mellan sig. Det var till slut Markstedt förslag om att göra om Theo till ett djur istället som ledde till att Ola Skogäng, efter viss motsträvighet, designade om Theo till en björn. Att serien skulle utspela sig i Stockholm var dock något som Skogäng fick kämpa för, då förlaget ville se skyskrapor och rekommenderade honom att försätta historierna i USA. Skogäng ansåg däremot att Stockholm var en perfekt plats för hans övernaturliga serie då staden har en lång historia, många lokala myter och en alldeles egen mytologi.

 

Idag så har det kommit ut 4 album om Theos ockulta kuriositeter. Albumen har titlarna Mumiens Blod, De förlorade sidornas bok, I Dödsskuggans dal och Deux ex machina: Fadern, i kronologisk ordning. Ola Skogäng har även gett ut albumet Döda Rummet, vilket handlar om Strindbergs sista drömspel och gjordes i samband med ett Strindberg jubileum. I de senare två Theo albumen så har Skogäng samarbetat med tecknaren Daniel Thollin som skött själva tecknandet medan Skogäng själv har stått för manuset. Samarbetet uppkom efter att Skogäng tecknade Döda Rummet och kände att han, enligt egen utsago, tappade gnistan för själva tecknandet. Men han ville samtidigt inte ge upp Theo och därför så behövde han någon som kunde sköta själva tecknandet medan han själv skrev manus och gjorde sina efterforskningar.

 

Ett tag så var det även aktuellt att göra en filmadaption av Theos ockulta kuriositeter, men filmen verkar ha hamnat i det så kallade development hell, en situation där filmer fastnar i utvecklingsfasen och antingen läggs på is eller läggs ner totalt. Skogäng själv var inte involverad i arbetet med filmen annat än vid inledande förhandlingar.

 

Ola Skogäng är även stolt vinnare av Adamsonsstatyetten år 2009 och nominerades till Urhunden samma år för 2008 bästa originalsvenska seriealbum, Theos ockulta kuriositeter: Mumiens Blod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top