Liv Strömquist

Känd som programledare i radio och serieskapare samt politisk aktivist gällande feministiska frågor, så är Liv Strömquist en profil i det svenska serielandskapet. Hon föddes den 3 februari i Lund och är uppvuxen i Ravlunda. Hon började teckna serier redan som barn, när hon var omkring en sju-åtta år. Under sin uppväxt så tog hon examen i statsvetenskap och har ägnat sig åt främst politisk aktivism gällande feminism som tidigare nämnt, men även gällande frågor om tredje världen och asylpolitik. Hon var även den som började ge ut seriefanzinet Rikedomen vilket kan anses vara starten på hennes serietecknarkarriär. Efteråt så har hon blivit publicerad av bland andra Dagens Nyheter, Galago, Band och Ordfront Magasin.

 

Ordfront Galago gav 2005 ut hennes album Hundra Procent Fett, vilket var en samling med serier av Strömquist vilka varierade mellan skämtteckningar, korta seriestrippar och serieberättelser på några få sidor. Av bokförlaget så beskrivs albumet och serierna som ”feministiska, klassmedvetna och faktaspäckade.” Strömquist har medgett att vissa av serierna är delvis självbiografiska och ger som exempel Tredje riket på Österlen vilket handlar om hennes högstadietid under början på 1990-talet. En period då nynazismen hade ett uppsving bland svenska ungdomar och präglade många som växte upp på den tiden. Hon nämner även att hon grundade vissa av sina serier på upplevelser av politisk aktivism i Latinamerika.

 

År 2007 gavs seriealbumet Drift ut, med manus av Liv Strömquist och var Kolik Förlags första del i Femisex serieböcker med feministisk sexunderhållning. Strömquist beskrev boken som ”en skönlitteratur underhållningsberättelse med mycket sexskildringar.” Hennes egna idé var att göra en feministisk tecknad serie i 1950-tals stil, med stor inspiration från de gamla Starlet-serierna. Hon minimerade mannens roll till ett sexuellt objekt och hade kvinnor som agerade efter egna begär. Även om detta låter kontroversiellt så är det mestadels endast en omvändning av typiska könsroller inom den ytligare delen av media. Serien gjorde i samarbete med tecknaren Jan Bielecki då Strömquist inte ansåg sig kunna hantera den specifika stilen som hon ville att serien skulle ha. Serien handlar om två ungdomar som på en nattbuss berättar för varandra om olika kärleksupplevelser och både skildringar av heterosexuella och homosexuella handlingar förekommer.

 

2008 så kom albumet Einsteins Fru ut och följer samma recept som Hundra Procent Fett. Fylld med samhällskritiska och humoristiska serier av olika format. Denna gång så angriper hon bland annat idén om den romantiska kärleken och bilden av kärnfamiljen, beskriver hur destruktiva dessa kan vara och ger exempel via faktabaserade serier om historiska personer som levt i förhållanden med berömda män. Bland annat tar hon upp den titulära Einsteins fru, Mileva Marić och Elvis Presleys berömda fru Priscilla Presley. Serierna handlar om hur begränsade dessa individers liv blev genom att leva i skuggan av berömda män. Hennes tidigare slarviga tecknarstil i Hundra Procent Fett, som skall ha varit medveten enligt hennes egna utsago, har i denna blivit mer genomarbetad och kvalité har höjts.

 

Hennes tredje album, Prins Charles känsla har i sin tur blivit underlag för flertalet teaterpjäser och hanterar en sociologisk och historisk studie över heterosexuella parförhållandets känsloekonomi. Hon följde upp detta album med Ja till Liv vilket innehöll blandade serieformat nu utgivna i färg. Den är utformad likt en ABC-bok för barn där serierna har teman som börjar på alfabetets alla bokstäver.

 

Strömquist har fortsatt sitt feministiska tema och 2014 så kom seriealbumet Kunskapens Frukt ut och handlar i stort sett om det kvinnliga könsorganet, samhällets syn på det och filosofiska frågeställningar omkring ämnet. En 40 sidor lång serier vid namn Blood Mountain finns med i albumet och handlar om kvinnors mens vilket även låg som grund för Strömquist sommarprat sommaren 2013. 2016 skiftade hon fokus från könsorgan till klasskillnader och samhällsklyftor i sitt album Uppgång och Fall vilken handlar om globala problem som extrem rikedom för med sig och även om vänstermoral kontra politik både lokalt och internationellt.

 

Sedan november 2012 så arbetar hon aktivt tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli med podcasten En varg söker sin pod, vilket de producerar i samarbete med Expressen. Hon är känd som en radiopratare och har medverkat i program så som Tankesmedjan, Hej Domstol, Pang Prego och Sommar i P1. Hon medverkar även i podcasten Lilla Drevet tillsammans med namn så som Moa Lundqvist, Ola Söderholm, Jonatan Unge och Nanna Johansson. Denna podcast ges ut av Aftonbladet Kultur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top