Lars Krantz

Den svenske serieskaparen Lars Krantz föddes 1979 i Falköping men är numera bosatt i Malmö. Han är utbildad vid KV Konstskola och Serieskolan i Malmö. I slutet av första året vid serieskolan så tecknade han en så kallad 24-timmarsserie. Det är en utmaning där man skall teckna 24 seriesidor på lika många timmar och det var denna serie som senare skulle komma och utvecklas till skräckhistorien Dödvatten som publicerades 2007 som en Lantis av Seriefrämjandet. En Lantis är en ett seriealbum i miniformat, tryckta i A6 storlek och max 20 sidor långa. Lantisarna gavs ut av Seriefrämjandet mellan åren 2002 till 2008 och hade allt som oftast en lantlig anknytning. Lantis projektet fick en andlig uppföljare i och med Grafiska Novelletter som gavs ut mellan 2009-2014. Dödvatten skulle senare även ges ut som ett album i vanligare format år 2009 av Kolik Förlag. Serien i sig är en mockumentär om Krantz själv och hans färd in i vansinne, vanföreställningar och hallucinationer i och omkring sin gamla hemort i Falköping. 

 

Ett annan album som Krantz gjorde tillsammans med serieskaparen Fabian Göranson och journalisten och författaren Fredrik Quistbergh är En Hjälpande Hand vilket är en satirisk dokumentärseriealbum som behandlar ämnet om svensk vapenexport och gavs ut av Bokförlaget Atlas år 2010. Albumet i sig är ett resultat genom ett samarbete mellan Kristna Fredsrörelsen, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Freds – och Skiljedomsföreningen, Broderskapsföreningen – Sveriges Kristna Socialdemokrater samt S-Studenter. I förproduktionen till albumet så skall skaparna ha besökt internationella vapenmässor, tillsynsmyndigheter och vapenfabriker. Boken är även delvis fiktiv då man följer karaktären Zven Johansson som bluffar sig fram i den svenska och internationella vapenindustrin, fakta om hur den globala vapenmarknaden fungerar och hur Sverige kan tillverka och sälja vapen fastän det är förbjudet att exportera till andra länder. I slutändan så handlar det om svensk dubbelmoral och moraliska frågor kring just vapenindustrin och vårt lands inblandning i det hela. 

 

Krantz förkärlek för sin gamla hembyggd har inte heller minskat med åren då han även tecknat serien Den Svarta Jorden, vilket är en skräckserie vilken utspelar sig i alternativ version utav Falkenköping under 1910-talet. Först så publicerades serien som en följetong i Utopi magasin och följer en fiktiv variant av Christer Petterson som arbetar som en privatdetektiv i Falkenköping. Den verklige Petterson den som dömdes skyldig till mordet på Olof Palme innan han frikändes. Han var trots det huvudmisstänkt i Palmeutredningen och blev därmed en av Sveriges mest kända brottslingar och syndabockar. Krantz fiktiva variant av Petterson agerar även huvudkaraktär i ”Deckarmöten,” korta avsnitt där privatdetektiven utreder brott som läsaren själv kan försöka lösa. Deckarmöten tecknas av Krantz men författas av olika författare och publiceras i det svenska seriemagasinet Agent X9. Konceptet med tecknade mysterier där läsaren själv får vara med och försöka lösa olika brott är även ett populärt koncept i Kalle Anka & CO där Musse Pigg brukar hjälpa polisen att lösa olika brott. Svaren när det kommer till Musse Pigg är oftast enklare och facit är tryckt upp och ned på samma sida.

 

Lars Krantz är även känd i olika communityn, forum och liknande för sin stora mängd med smeknamn och pseudonymer som han använder ofta. I Dödvattnet albumet så kallar han sig själv för Pälso, medan i tidigare fanzine så signerade han sina verk som Lark. Ett annat smeknamn som han fått är Byxlar, då han en gång köpte och sedan använde ett par för korta byxor för 40 kronor. Han använder även namnet Berns när det kommer till arbetsansökningspapper.

 

Lars Krantz har tecknat ett stort antal illustrationer till rollspelet Mutant av Fria Ligan. Ett tv-och dataspelsadaption är under utveckling och baserad på Mutant – År Noll spelet som kom ut 2014, men utspelar i samma version som 1984:s Undergångens Arvtagare, bara några hundra år tidigare. Tv-spelet i sig heter Mutant: Year Zero – Road to Eden och beskrivs som en mix mellan moderna X-Com och Fallout. Även om Krantz själv inte verkar vara involverad i själva utvecklingen av designen till spelet, så ser man på vissa håll klara inspirationer från hans illustrationer åt rollspelet.

 

För sina verk inom skräckgenren så anses Krantz även vara en form av panelexpert när det kommer till just serieskräck och har anlitats och konsulterats av bland andra SIS och Rum för Serier.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top