Kim W. Andersson

Den framstående och berömde svenske serietecknaren Kim Waldermar Andersson föddes den 23 september 1979 i Staffanstorp och började teckna serier som tonåring. Men det var inte förrän han sökte in till Serieskolan i Malmö år 2003 som intressen gick från hobby till en framtida yrkesmöjlighet. Tillsammans med Loka Kanarp så startade han Lucky Death Comics  och började ge ut seriefanzin och hade utställningar av sina verk. Under andra året på sin utbildning så fördjupade han sig i sitt halv självbiografiska serieprojekt Staffanstorp tills jag dör om sina år som högstadiestudent. Samma år så kom han även i kontakt med den danska serieskaparen Peter Snejberg, vilket blommade ut i ett mentorskap som fortsatt sedan dess. Det var även under sin på serieskolan som Andersson började arbeta med de första Love Hurts-serierna, vilka han är som mest känd för.

 

Love Hurts är en samling kortare berättelser med ett romantisk skräcktema. Det var den norske redaktören för Nemi som först fann Anderssons Love Hurts serier under en inflyttningsfest och bad att få publicera den. Vidare på seriefestivalen Komiks.dk så stötte Andersson på Lise Myhre, skaparen bakom serien Nemi. Det var då som hon bad honom att skicka in sina serier till den svenska Nemi-tidningen, han gjorde som hon önskade vilket resulterade i att Love hurts publicerades regelbundet i tidningen mellan 2006 till 2008. Under Våren 2009 så gav Kartago Förlag ut en samling av alla Love Hurts serierna samt en ramserie speciellt tecknad för boken. Seren har även getts ut av amerikanska förlaget Dark Horse, där serierna översatts till engelska och har ett förord av Peter Snejbjerg. Samlingen gavs ut 2015.

 

Andersson har även en insamling på på Kickstarter för att ge ut en deluxe variant utav Love Hurts och använder sig även av andra insamlingssidor och hemsidor så som patreon för att ta emot donationer och fortsätta teckna sina serier. Han har under senare år blivit en av Sveriges mer framgångsrika serietecknare och har ett brett inflyttande inom det svenska serielandskapet.  

 

Andersson är även känd för sin grafiska roman Alena, en form av uppföljare till Love Hurts och publicerades först som en åtta delar lång följetong i tidningen Nemi. Denna gång så handlar det om en ny tjej på skolan som inte passar in. Hennes bästa vän är död och hennes spöke förföljer Alena samtidigt som hon försöker stå upp mot Lacrosse-tjejerna som ger henne en tuff tid i skolan. Serien behandlar ämnen så som tonårsförälskelse, vanföreställningar och mobbning, allting inramat i en skräckromantisk uppbyggnad och utförande. Alena har även fått en filmadaption år 2015 av Silvio Entertainment, SVT och Svenska Filminstitutet. Filmen har fått kritik för dess förutsägbara story och att den inte egentligen innehåller några unika komponenter, men däremot så har utförandet fått mycket beröm. Filmen har just nu betyget 5.7 på IMDB. 

 

Hans allra senaste verk är albumet Astrid: Vulkanmånens Kult, ett science fiction äventyr om en kvinna som driver genom livet i rymden, tar skitjobb mot usel betalning och lever ett liv som vanärad och utskämd. Hennes dröm att bli en Galaktiskt Fredsskipare krossad och hennes lysande akademiska karriär i spillror. Allt detta ändras när hon får ett specialuppdrag från sin forna kommendör där det gäller att bekämpa jättelika insekter, en uråldrig ondska och dess brutala kult på en vulkanisk måne. Albumet har både getts ut på svenska så som engelska.

 

Utöver att publiceras i Sverige och USA, så har han även utgivare i Frankrike, Spanien, Brasilien, Sydkorea och Danmark där hans serier översätts och ges ut. I Sverige så är hans främsta utgivare Apart Förlag, vilka både publicerar svenska och utländska serier, främst i albumformat men även som lösnummer. Andersson var även med och tecknade  Berättelser från Engelfors tillsammans med Karl Johnsson och Lina Neidestam, albumet var en sorts 2.5 del i Engelforstrilogin av författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Samarbetet var ett populärt tillskott till Engelfors världen, varav en av filmerna har filmatiserats under titeln Cirkeln, men möttes av ljummen kritik och alla planer på uppföljare lades ner efter att filmen floppade på biograferna. Kim W. Andersson hade dock ingen inblandning i filmproduktionen eller följande arbeten inom Engelfors-franchisen efter sin medverkan i Berättelser från Engelfors utan har främst fokuserat på sina egna verk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top