Karl Johnsson

Född 1980 i Stockholm och utbildad via Nyckelviksskolan och det numera nedlagda serie-och bildberättarprogrammet vid Högskolan i Gävle så är Karl Johnsson en svensk serieskapare och illustratör. Inspirerad av H.P. Lovecrafts universum så debuterade han 2010 med serieromanen Mara från Ulthar där hans förkärlek för fantasy och mytologi märks tydligt. Han är även berömd för sitt samarbete med serietecknarna Kim W. Andersson och Lina Neidestam som tillsammans tecknade seriealbumet Berättelser från Engelfors, en sorts 2.5 del i Engelforstrilogin av författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Några episoder publicerades i magasinet Utopi för att göra reklam för albumet. Asgård – sagor ur den nordiska mytologin från 2015 så fördjupar sig Johnsson i fornnordisk mytologi och vikingar. 

 

Efter Berättelser från Engelfors så fortsatte Johnsson att samarbeta med Sara Bergmark Elfgren och tillsammans så har de skapat vikingaserieromanen Vei, varav den första boken kom ut 2017. Även denna gång så fick Johnsson sin serie publicerad först i Utopi magasin där Vei trycktes som en följetong, men serien omarbetades sedan från grunden innan den gavs ut i bokform. Även här så fortsätter Johnsson sin förkärlek för nordisk mytologi. Johnsson arbetar även inom film, läromedel och spel som illustratör och koncept designer sedan 2003. Främst så har han jobbat med storyboards åt, enligt honom själv, hundratals reklamfilmer men även tv-serier så som Äkta Människor och Anno 1790. Johnsson gjorde även concept art åt filmen Cirkeln (2015) som handlar om en grupp på sex stycken orelaterade flickor som måste bekämpa en utomvärldslig ondska i en svensk småstad. Filmen är återigen baserad på en bok ur Engelforstrilogin av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg.

 

Filmen i sig hade en skakig produktionshistoria där det hela började med att Filmlance köpte rättigheterna till hela trilogin. Levan Akin var först tilltänkt att regissera den första filmen men efter ungefär ett år in i förproduktionen så skrev Sara Bergmark Elfgren på sin blogg att både hon och Mats Strandberg ej längre kunde stödja filmen på grund av ändringar som Filmlance ville göra. Dessa artistiska motsättningar gjorde att de både författarna hoppade av produktionen av filmen och snart därefter så meddelade Levan Akin att även han inte längre vilje regissera filmen utan författarnas stöd. Det dröjde lite över ett år innan det avslöjades i Dagens Nyheter att Benny Andersson, känd från sin tid i ABBA, tillsammans med sin son Ludvig bildat filmbolaget RMV Film och köpt filmrättigheterna till Engelforstrilogin av Filmlance. Båda författarna och Akin blev återigen involverade i filmprojektet. Filmen fick dock ett ljummet kommersiellt mottagande och alla tankar på uppföljare har lagts ned, däremot så ser man över ifall det finns intresse för en engelskspråkig version utomlands.

 

Johnsson håller även regelbundet i workshops på skolor, bibliotek och museum. Han gör detta för att inspirera barn och ungdomar till att skapa sina egna fantasyvärldar och fylla dem med mytologi, hjältar och äventyr. Genom att ge barn och ungdomar verktygen att göra skapa egna serier och världar så anser Johnsson att de får konstruktiv vägledning och handfasta tekniktips vilket främjar intresset för kultur hos de yngre generationerna.

 

Karl Johnssons och Sara Bergsten Elfgrens arbete med serien om vikingen Vei har mottagits väl av kritiker och bland annat Litteratur Magazinet ansåg att ”Det är de enskilda komponenterna som förvandlar ett i grunden okomplicerat actionäventyr till omistlig och spännande läsning.” Serien i sig börjar med att en ung kvinna räddas från drunkning ute till havs av besättningen på ett vikingaskepp, lett av en prins med storhetsvansinne. Prinsen är ute efter att finna en väg till jättarnas land, Jotunheim och surrar sonika fast kvinnan, som visar sig vara just titelkaraktären Vei, vid masten för att hon skall leda fartyget dit. Asagudarna i sig framställs som antagonister till jättarna och är först och främst blodtörstiga, småaktiga och egocentriska. Även Johnssons erfarenheter från film och tv-världen märks av då det leks mycket med olika perspektiv och vinklar vilket ger en levande och cinematisk känsla över serien. Serien är blodig, med många actionscener, sex, nakenhet och visar upp en brutal värld där människor genom sitt egna fel hamnar i kläm mellan jättar och gudar i en tid då endast de starkaste överlever. Uppföljaren, Vei – Bok 2, är beräknad att komma ut under år 2019 eller tidigt 2020 om allting går som beräknat och kommer att fortsätta Veis äventyr i en mytologisk och barbarisk vikingatid. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top